Beschrijving Nico Blom

In 2021 werd voor het eerst een vaste, 2e organist van het Bätz-Witte orgel van de Grote Kerk benoemd. De Gorcummer Nico Blom viel deze eer te beurt.

Biografie

Zijn eerste muzieklessen kreeg Nico Blom op vijfjarige leeftijd. Na elf jaar muziekonderricht aan de Streekmuziekschool Gorinchem startte hij op achttienjarige leeftijd zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium, met als hoofdvakdocenten André Verwoerd en Bernard Winsemius.
Tijdens zijn studie aan dit conservatorium volgde Blom ook koor- en orkestdirectielessen en kerkmuzikale vakken, ondermeer bij Barend Schuurman en Arie van Beek. Ook volgde hij diverse malen de vermaarde Kurt Thomas Cursus.

Als continuospeler op kistorgel of klavecimbel, maar ook als dirigent was hij betrokken bij uitvoeringen van grote oratoriumwerken zoals de Messiah van Händel, het Requiem van Fauré en de Johannes Passion van Bach. Ook werkte Blom mee aan de Nederlandse première van Benjamin Britten’s Spirit of the World.

Discografie

Nico Blom vormde met Olga Malkina een professioneel klavierduo. Zij brachten een tweetal, zeer succesvolle CD’s uit, ‘Un Sospiro’ en ‘New Transcriptions on Piano and Organ’.

In 2007 verscheen een solo-cd, ‘Synesthesia – een klankpalet uit Kampen’ waarop een bloemlezing van de orgelkunst van de afgelopen vier eeuwen is vastgelegd. Blom bespeelde voor deze CD het bekende Hinsz orgel in de Bovenkerk te Kampen.

In 2019 kwam een tweede solo-cd uit, ‘Toets en Klepel – Gorcumse Vestingklanken uit Kerk en Toren’. Een CD waarop de vier belangrijkste Gorinchemse orgels te beluisteren zijn, maar ook het carillon van de Gorcumse St. Janstoren.

Naast genoemde CD’s werkte Blom mee aan CD-opnames van het Gorcum Boys Choir en Kamerkoor Voce Anglica.